Dla Mediów
Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów, którzy szukają sprawdzonych informacji i komentarzy eksperckich. Jako organizacja skupiająca przedsiębiorców, inżynierów, naukowców, specjalistów ds. rozwoju produktów, chętnie odpowiemy na Państwa pytania w następujących tematach:
- Opakowania (z tworzyw sztucznych, papierowe, z biomateriałów): produkcja, technologia, zastosowanie, innowacje i najnowsze trendy (tworzenie opakowań nadających się do recyklingu).
- Aspekty środowiskowe produkcji i wykorzystania opakowań: wpływ na środowisko i sposoby jego ograniczenia, zbiórka odpadów, recykling, ponowne wykorzystanie przetworzonych opakowań
- Aspekty ekonomiczne produkcji i wykorzystania opakowań: tendencje rynkowe, opłacalność, zainteresowanie klientów, wpływ na marnowanie żywności
- Regulacje prawne dotyczące rynku opakowań: przepisy polskie i europejskie
- Gospodarka cyrkularna: wszelkie kwestie dotyczące gospodarki w obiegu zamkniętym
Kontakt dla mediów
Stowarzyszenie Natureef
ul. Cyfrowa 6
71-441 Szczecin
+48 605 488 487
media@natureef.pl
Artykuły do przeczytania

Jak pakować żywność?
Opakowania żywności muszą z jednej strony zapewnić produktowi jak najdłużej świeżość i chronić go przed uszkodzeniem, a z drugiej nie szkodzić środowisku, czyli przede wszystkim…

Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności
Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych.…

Czy powlekany papier może być przyjazny środowisku?
Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna…

Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z…

Cenna wiedza z Natureef
Webinary, newslettery, spotkania z ekspertami i praktyczne publikacje – to tylko niektóre usługi dla członków stowarzyszenia Natureef skupiającego producentów opakowań, żywności i recyklingu, którym bliska…

Recykling nie tylko na papierze
W świecie idealnym wszystkie opakowania byłyby przetwarzane na produkty które można wykorzystać powtórnie. W rzeczywistości jednak na to, na ile opakowanie nadaje się do recyklingu,…

Ślad środowiskowy i rola opakowań „szytych na miarę” w ograniczaniu strat żywności
Zachęcamy do lektury artykułu zamieszczonego na portalu Teraz Środowisko, w którym Jaśmina Solecka, prezes Stowarzyszenia Natureef opowiada o śladzie środowiskowym opakowań, oraz ich odpowiednim projektowaniu…

Stowarzyszenie Natureef a Europejski Zielony Ład
Stowarzyszenie Natureef apeluje o holistyczne podejście do wdrażania założeń Europejskiego Zielonego Ładu Europejski Zielony Ład jest potrzebnym i ambitnym programem, na którym skorzystać mogą wszyscy…

FreshInPac: ważne odpowiedzi i nowe pytania
Dobiega końca międzynarodowy projekt badawczy, którego celem jest opracowanie opakowań, które pozwolą dłużej zachować świeżość delikatnej żywności i kwiatów. Jakie są jego rezultaty? Rozpoczęty w…

Dyrektywa SUP: Mniej odpadów i sporo pytań
Trwają prace nad projektem ustawy, która ma wdrożyć do polskiego prawa zapisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na…

Marnowanie żywności na celowniku branży opakowaniowej
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację,…

Czy istnieje ekologiczne opakowanie?
Gdy zapytamy konsumentów i producentów o opakowanie idealne pod względem wpływu na środowisko, usłyszymy zupełnie różne odpowiedzi. Pewne jest jedno – temat nie jest tak…
Wyświetlono wszystkie wpisy
Brak nowych wpisów do wyświetlenia