Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności

Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom  i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.

Publikacja zatytułowana „Active packaging for food applications” wydana została przez polskie stowarzyszenie Natureef jako podsumowanie międzynarodowego projektu badawczego Freshinpac. Poradnik w formie odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zapobiegania marnowania żywności powstał na podstawie badań prowadzonych przez Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, belgijskiego instytutu Celabor oraz Fraunhofer IVV i Leibnitz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie z Niemiec.

Główną częścią publikacji stanowi 50 pytań i odpowiedzi pogrupowanych w kilka kategorii. Autorzy zaczynają od podstaw – wyjaśniają metabolizm i procesy, które zachodzą w owocach i warzywach. Następnie konkretne wskazówki dla producentów i dystrybutorów żywności przynoszę sekcje dotyczące wpływu warunków przechowywania i warunków transportu na trwałość produktów. Wreszcie dochodzimy do odpowiedzi na pytania o środki pozwalające przedłużyć trwałość produktów, m.in. z uwzględnieniem odpowiednich opakowań (np. pochłaniających etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie), odpowiedniej temperatury, czy atmosfery w opakowaniu.

W poradniku znajdują się również praktyczne podpowiedzi dla konsumentów. Np.: jak przechowywać  owoce i warzywa? Dlaczego nie należy jeść owoców i warzyw zarażonych częściowo pleśnią? Czy owoce i warzywa tracą witaminy podczas dłuższego przechowywania?

Autorzy spoglądają też w przyszłość, odpowiadając na pytania o rozwój modelowania matematycznego trwałości produktów na sklepowych półkach oraz o to, jakiego rodzaju opakowań (jedno- czy wielorazowego użytku) powinniśmy używać ze względu na wpływ na środowisko. Eksperci przewidują też, że do walki z niechcianymi mikroorganizmami pokrywającymi owoce i warzywa, wykorzystywane mogą być w przyszłości bakteriofagi, czyli wirusy infekującymi bakterie. Są one generalnie bezpieczne dla ludzi i można nimi pokrywać produkty spożywcze.

– Poradnik odpowiada na konkretne pytania, które stawiają producenci żywności, sieci handlowe, producenci opakowań i konsumenci, czyli grupy, które w największym stopniu przyczynić się mogą do zapobiegania marnowania żywności. Biorąc pod uwagę, że wiedza zaprezentowana w poradniku oparta jest o najnowsze badania prowadzone w kilku europejskich krajach, wydana przez nas publikacja stanowi wiarygodne źródło gotowej do wykorzystania wiedzy – mówi Jaśmina Solecka, prezes Stowarzyszenia Natureef.

Zebranie tak rozległej i aktualnej wiedzy możliwe było dzięki współpracy z partnerami trwającego od 2019 do 2022 roku projektu Freshinpac, który miał doprowadzić do opracowanie nowoczesnego, aktywnego i funkcjonalnego bio-opakowania przeznaczonego do pakowania świeżych produktów (takich jak owoce, warzywa lub kwiaty). W ramach projektu zaprojektowano, stworzono i przetestowano na skalę laboratoryjną nowe aktywne materiały opakowaniowe. Przebadane zostały również dodatki przeciwdrobnoustrojowe do materiałów opakowaniowych. Najbardziej obiecujące materiały okazały się skuteczne w zwalczaniu szerokiej gamy organizmów psujących pakowaną żywność, a wyniki badań mogą być wykorzystane w projektowaniu i produkcji antybakteryjnych materiałach opakowaniowych lub np. we wkładkach do opakowań. Uczestnicy projektu ocenili również szereg materiałów usuwających z opakowania etylen. Zdobyte informacje, stanowią doskonałą bazę wyjściową dla producentów, którzy zamierzają dalej rozwijać i komercjalizować materiały o tego typu właściwościach. Aby wprowadzić nowe materiały na rynek, konieczna będzie jeszcze praca nad zapewnieniem powtarzalnej jakości materiałów i przeniesieniem wyników badań do skali przemysłowej. Już teraz partnerzy projektu oferują jednak usługi konsultingowe w zakresie zastosowania wyników swoich prac.

W projekcie, obok instytutów badawczych, w charakterze członków tzw. komitetu użytkowników uczestniczyły polskie firmy zrzeszone w Stowarzyszeniu Natureef: CDM Sp. z o.o., Hadepol Flexo Sp. z o.o., KB Folie, Polska Sp. z o.o., Oboya Horticulture Poland Sp. z o.o., Yanko Sp. z o.o. i Veroni Sp. z o.o. Rolą samego stowarzyszenia Natureef było propagowanie wyników badań uzyskanych podczas projektu.

Projekt Freshinpac współfinansowany był przez NCBiR w ramach inicjatywy CORNET

Przewodnik można pobrać tutaj:

Newsletter Natureef

Chcesz być na bieżąco z nowościami z rynku?
Zapisz się do naszego newsletter`a i otrzymuj powiadomienia jako pierwszy w branży!

1. Administratorem danych osobowych jest: Stowarzyszenie Natureef, ul. Cyfrowa 6, 71-441 Szczecin, NIP: 8513210132, e-mail: info@natureef.pl, tel: 605488487
2. Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych osobowych. Dane kontaktowe inspektora: Łukasz Kruszyński, e-mail: lkruszynski@natureef.pl, tel: 514449797
3. Przekazane dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji usług, obsługi zgłoszeń i udzielania odpowiedzi na zgłoszenia;
4. Kategorie danych osobowych obejmują m.in. imię i nazwisko, numer telefonu, adres e- mail, adres, dane dedykowane do procesu/usługi/projektu;
5. Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu administratora, chyba że Pani / Pan wyrazi sprzeciw wobec przetwarzania danych;
6. Państwa dane nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani organizacji międzynarodowej;
7. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;
8. Podstawa prawna - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Tekst mający znaczenie dla EOG)
9. Dane udostępnione przez Panią/Pana nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji oraz profilowaniu;
10. Dane pochodzą od osób, których dane dotyczą;
11. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne;