Projekt FreshInPac ma na celu opracowanie nowoczesnego, aktywnego i funkcjonalnego bio-opakowania przeznaczonego do pakowania świeżych produktów (takich jak owoce, warzywa lub kwiaty).
Opracowane opakowanie poprzez swoje specjalne właściwości (zdolność pochłaniania etylenu, uwalnianie substancji antymikrobiologicznych, regulację wilgotności) poprawi jakość oraz bezpieczeństwo zapakowanej żywności i wydłuży jej okres trwałości.
Partnerzy projektu:
Fraunhofer IVV – Niemcy
ATB- Niemcy
Celabor – Belgia
Materia Nova – Belgia
KCPK – Holandia
ZUT – Polska
Natureef – Polska
Nasi członkowie w Komitecie Użytkowników:
CDM Sp. z o.o.
Hadepol Flexo Sp. z o.o.
KB Folie Polska Sp. z o.o.
Oboya Horticulture Poland Sp. z o.o.
Yanko Sp. z o.o.
Veroni Sp. z o.o.
Termin realizacji projektu:
01.09.2019 – 31.08.2021
Artykuły dotyczące projektu oraz przewodnik dla użytkowników aktywnych opakowań do żywności:
Przewodnik: Jak pakować i przechowywać świeże owoce i warzywa
Artykuł: „Świeże pomysły z FreshInPac”
Artykuł: „FreshInPac: ważne odpowiedzi i nowe pytania”
Projekt współfinansowany przez NCBiR w ramach inicjatywy CORNET